Рязък спад на износа на руско дизелово гориво по море през май

През май Русия разполагаше с около 5 млн. тона неактивен рафиниращ капацитет

02.06.2023 | 23:09 Редактор: Юлиан Христов
Рязък спад на износа на руско дизелово гориво по море през май

Износът на дизел и газьол по море от Русия спадна с 21% през май спрямо нивата от април, достигайки 3,1 млн. тона, тъй като поддръжката на рафинериите и скокът на вътрешното търсене намалиха обемите, налични за експорт, показват нови данни на Refinitiv Eikon, оповестени в петък.

През май Русия разполагаше с около 5 млн. тона неактивен рафиниращ капацитет в сравнение с плановете за 4,5 млн. тона, тъй като няколко рафинерии удължиха планираната си поддръжка.

Товарите към всички декларирани дестинации са намалели, като по-голямата част от изнесените 3,1 млн. тона са отишли в Турция и Бразилия, а Африка е получила 500 хил. тона. Около 200 хил. тона дизелово гориво, натоварено от Русия през май, са нямали потвърдена дестинация, отбеляза агенция Ройтерс.

Междувременно Саудитска Арабия и ОАЕ, традиционни близкоизточни съюзници на Съединените щати, не се притесняват да внасят, съхраняват, търгуват или реекспортират руски горива, въпреки американските усилия да ги убедят да се присъединят към мерките срещу опитите на Русия да избегне западните санкции върху нейните горива.

Запасите от газьол в Азия скочиха след забраната на ЕС за вноса на руски дизел, която влезе в сила на 5 февруари, като азиатските рафинерии сега са принудени да се конкурират с Русия за парче от "дизеловия пай" в Африка, съобщава БНР.

Междувременно Европа продължава да внася повече дизел от Близкия изток и Азия, за да компенсира загубата на руския внос, като преди ембаргото да влезе в сила на 5-и февруари внасяше около 600 хил. барела на ден от Русия.

Снимка: Bloomberg.com