Украйна отговори на Орбан: Ще преговаряме за мир, ако Русия изтегли силите си от страната

Премиерът на Унгария призова украинците да прекратят контраофанзивата

02.06.2023 | 15:07 Редактор: Петя Кръстева
Украйна отговори на Орбан: Ще преговаряме за мир, ако Русия изтегли силите си от страната

Ако министър-председателят на Унгария Виктор Орбан наистина се смята за единствения в Европейския съюз, който е "за мир“, може би трябва да го докаже. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко в пост в социалната мрежа Facebook, предава РБК-Украйна.

По-рано в ефира на радио Kossuth Орбан призова Украйна да се откаже от контраофанзивата и предупреди, че обикновено загубите за атакуващата страна са "три пъти по-големи" от тези на защитниците. По думите му Украйна се готви да "извърши кърваво клане“ и призова света да убеди Киев и Москва да започнат преговори.

Николенко отбеляза в отговор, че Украйна не възнамерява да преговаря със страната, която започна войната, докато не изтегли напълно войските си от украинска земя.

"Прекратяване на огъня без изпълнение на това условие ще доведе до замразяване на статуквото, ще даде възможност на Русия да се прегрупира, да струпа сили и да прибегне до нова вълна на агресия. Това е доказано от опита от 2014-2022 г.", допълни говорителят на МВнР в Киев, предаде "Фокус".

"Призоваваме ръководителя на унгарското правителство най-накрая да предприеме действия. Например да осъди руската агресия, да изиска от Москва да спре войната и да върне руската армия на руска територия, да се присъедини към мерките за международна изолация на Русия, да не подкопава единството в ЕС", написа още Николенко.

Снимка: БГНЕС