Шолц и Макрон настояха в Косово да се проведат нови избори

Това ще бъде възможно, ако достатъчно местни избиратели подпишат петиция, отговори Вьоса Османи

01.06.2023 | 22:57 Редактор: Вяра Димова
Шолц и Макрон настояха в Косово да се проведат нови избори

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц призоваха Косово да позволи провеждането на нови избори в четирите общини на север на фона на подновеното напрежение със сръбското население в района, предаде АФП.

В отговор президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че е казала на европейските лидери, че това ще бъде възможно съгласно косовското законодателство, ако достатъчно местни избиратели подпишат петиция за иницииране на повторни избори в спорните райони.

Европейските лидери се срещнаха с Османи и сръбския президент Александър Вучич в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, надявайки се да предотвратят по-нататъшни размирици в региона след неотдавнашните сблъсъци.

"Помолихме двете страни да организират нови избори в тези четири общини възможно най-скоро, като Косово се ангажира с участие в тези избори по ясен начин от страна на сръбската страна", заяви Макрон, цитиран от БГНЕС.

Косово е населено предимно с етнически албанци, но сърбите, които съставляват около шест процента от населението, са останали до голяма степен лоялни към Белград, особено в северната част, където са мнозинство.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС