Искането на Зеленски и напрежението в Косово - горещите теми на срещата в Молдова

Събитието се провежда в замък, разположен на около 35 км от столицата Кишинев

01.06.2023 | 19:02 Редактор: Михаела Димитрова

В Молдова се провежда среща на Върха на Европейската политическа общност. На форума участват 50 президенти, министър-председатели и висши европейски служители. България е представена от държавния глава Румен Радев. Форумът е своеобразен начин за демонстрация на европейска дипломатическа мощ срещу Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше първият държавен лидер, който пристигна в Молдова. При пристигането си той каза, че страната му е готова да бъде член на НАТО и повтори желанието на Украйна да се присъедини към ЕС.

"Днес се подготвяме за решения. Трябва да разсеем всички съмнения, че сме обединени да попречим на Русия да окупира територии. По присъединяването ни към ЕС трябва да се постигне ясно положително решение", призова Зеленски. 

Срещата на върха се провежда в замък, разположен на около 35 км от столицата Кишинев и на 20 километра от границата с Украйна. Тя е замислена като демонстрация на европейска дипломатическа сила срещу Русия.

Другата гореща тема бе напрежението в Косово. Косовският президент Вьоса Османи упрекна сръбския президент Александър Вучич, че "подкрепя криминални групи, за да дестабилизират Косово".

"Предизвикателството идва от Сърбия - страна, която все още има нужда да се примири с миналото си. Ситуацията е напрегната, но трябва да се погрижим да възстановим върховенството на закона и да разберем, че заплахата идва от отказа на Сърбия да признае съществуването на Косово като суверенна държава. Президентът Вучич трябва да спре да подкрепя криминални организирани групи", заяви Османи.

За да се сложи край на кризата в Северно Косово, сръбският президент Александър Вучич призова косовските власти да оттеглят кметовете етнически албанци.

"Важно е да има мир и стабилност - с нашите съседи от Косово и Метохия. Най-мощната стъпка, която ще доведе до деескалация, ще бъде оттеглянето на кметовете, избрани на изборите, на които са се явили три процента от гласоподавателите", коментира Вучич.

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС