САЩ предупредиха Сърбия и Косово да внимават: Незабавно намалете напрежението

Антъни Блинкен с призив към Александър Вучич и Албин Курти

01.06.2023 | 17:06 Редактор: Тодор Петров
САЩ предупредиха Сърбия и Косово да внимават: Незабавно намалете напрежението

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова министър-председателя на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич незабавно да деескалират ситуацията, предаде АФП.

"Призоваваме правителствата на Косово и Сърбия да предприемат незабавни стъпки за намаляване на напрежението", заяви Блинкен по време на срещата на върха на НАТО в Осло.

Докато Западът се стреми към атлантическа интеграция на Косово и Сърбия, действията им могат да повлияят на резултата, посочи американският държавен секретар.

САЩ, които обикновено подкрепят Косово, критикуваха решението на Прищина да назначи кметове в северната част на Косово, след като те бяха избрани с по-малко от 4% избирателна активност, след бойкот на изборите от страна на малцинството от етническите сърби, живеещи в тези райони.

"Ние много ясно изразихме загрижеността си относно някои от предприетите неотдавна действия. Казали сме това директно на съответните лидери, включително на министър-председателя Курти", каза Блинкен.

Той отправи и предупреждение за "едностранни действия" от която и да е от двете страни, след като Сърбия постави военните си части в бойна готовност. Блинкен отбеляза, че европейското бъдеще ще отговори на "стремежите на хората в двете държави", пише БГНЕС.

"Ако някоя от страните предприема стъпки, които всъщност правят тази перспектива по-далечна, това всъщност няма да служи на интересите на техните хора", допълни той.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Bloomberg.com