Сестрата на Ким Чен Ун: САЩ са гангстери, ще изведем сателита си скоро

Съединените щати, Южна Корея и Япония осъдиха изстрелването му

01.06.2023 | 08:23 Редактор: Петя Кръстева
Сестрата на Ким Чен Ун: САЩ са гангстери, ще изведем сателита си скоро

Пхенян "правилно" ще изведе разузнавателен сателит в орбита скоро, заяви влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ден след като първият им опит се провали, предаде АФП. КНДР представя своя военен спътник като необходим противовес на нарастващото военно присъствие на САЩ в региона. Северна Корея посочва продължаващите съвместни учения на Вашингтон със Сеул като един от многото примери.

Новата севернокорейска ракета изгуби тяга и падна в морето заедно със сателитния си товар. Ким Йо Чен, която изпълнява и функцията на говорител на режима, заяви, че скоро ще бъде направен втори опит.

"Сигурно е, че военният разузнавателен спътник на КНДР ще бъде правилно изведен в космическа орбита в близко бъдеще и ще започне мисията си", каза тя. Съединените щати, Южна Корея и Япония осъдиха изстрелването, заявявайки, че то нарушава резолюциите на ООН. Те забранят на Пхенян да извършва каквито и да било тестове с използване на балистични ракети.

Ким Йо Чен заяви, че подобни критики са "самоопровержение", като се има предвид, че Съединените щати и други държави вече са изстреляли "хиляди сателити". "САЩ са група гангстери, които твърдят, че дори КНДР да изстреля сателит в космическа орбита чрез балон, това е незаконно и заплашително", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Анализатори предупреждават, че ако Северна Корея успее, възможностите за наблюдение на сателита ще бъдат сериозен проблем, което ще позволи на Пхенян да проследява по-точно американските и южнокорейските сили. 

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка, архив: БГНЕС