Пентагонът изпраща още $300 млн. военна помощ на Украйна

Част от пакета са и боеприпаси за високомобилни реактивни системи за залпов огън

31.05.2023 | 22:32 Редактор: Петя Кръстева
Пентагонът изпраща още $300 млн. военна помощ на Украйна

Пентагонът обяви нов пакет оръжия за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана и десетки милиони боеприпаси, предаде АФП. Министерството на отбраната заяви, че с последните доставки общата стойност на американската помощ за сигурността на Украйна от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. насам ще достигне 37,6 млрд. долара.

"Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да предоставят на Украйна способности, които да отговорят на непосредствените ѝ нужди на бойното поле и на дългосрочните изисквания за подпомагане на сигурността", се казва в изявление на Пентагона. Съединените щати водят безпрецедентните усилия на НАТО и други съюзнически държави да снабдяват Украйна с оръжие и друга помощ.

Последните доставки на оръжие идват в момент, когато Украйна подготвя контраофанзива, целяща да отблъсне руските сили от окупираните територии в източната и южната част на страната. Пентагонът заяви, че пакетът на стойност 300 млн. долара включва боеприпаси за зенитно-ракетните комплекси Patriot ракети AIM-7, системи за противовъздушна отбрана Avenger и преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger, пише БГНЕС.

Част от пакета са и боеприпаси за високомобилни реактивни системи за залпов огън(HIMARS), 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, 105-милиметрови танкови боеприпаси и самолетни ракети „Зуни“.

Съединените щати изпращат на Украйна над 30 млн. боеприпаса за стрелково оръжие.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Idealista
преди 10 месеца
Хей Америка повишавайки тавана на Външният дълг,да превърнете парите в оръжия, Не Не Не..Не..върнахте Европа за 3 път в бойно поле, защо старата цивилизация на света така настойчиво УНИЩОЖАВАТЕ????дайте тези пари за храна и вода на хората Сигнализирай за неуместен коментар