Има ли пререкания между Саудитска Арабия и Русия заради цената на петрола?

Заради по-ниската цена Русия продължава да добива и изнася големи количества петрол, сочат данни на търговци

30.05.2023 | 17:10 Редактор: Михаела Димитрова
Има ли пререкания между Саудитска Арабия и Русия заради цената на петрола?

Цената на петрола е напът да скара Саудитска Арабия и Русия, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Според изданието в Рияд са недоволни от политиката на Москва по отношение на добивите на петрол - страната продължава да изпомпва и продава суровината на ниска цена, за да може да си осигури приходи и така подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) да повишат цените.

Източници на WSJ твърдят, че Саудитска Арабия е поискала от Русия да спазва приетите ограничения на добивите броени дни преди очакваната среща на петролния картел, която ще се проведе на 4 юни във Виена. Това ще бъде първата лична среща на представителите на страните за последните шест месеца, а разговорите ще са насочени към политиката по отношение на добивите през втората половина на годината.

През март Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира в месечния си анализ за петрола, че през втората половина на 2023 година ще има дисбаланс на пазара на петрол. Тогава експертите посочиха, че очакваните дефицити ще могат да бъдат покрити от резервите, натрупани през пролетта и началото на лятото. Малко след това ОПЕК+ изненадващо анонсира намаляване на добивите с 1,16 млн. барела на ден от 1 май.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на руския сорт "Уралс" в периода 15 април - 14 май е малко под 56 долара за барел.

Заради по-ниската цена Русия продължава да добива и изнася големи количества петрол, сочат данни на търговци, цитирани от WSJ. По този начин Москва в момента "работи" за натрупване на излишъци, които ще пречат на политиката на Саудитска Арабия. Но пререкания между двете страни не са новост за ОПЕК+.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com