Захарова: Спекулациите за руско нападение над Източна Европа са смешни

"Победата ще бъде наша", категорична бе говорителят на МВнР

30.05.2023 | 14:58 Редактор: Петя Кръстева
Захарова: Спекулациите за руско нападение над Източна Европа са смешни

Спекулациите в Съединените щати, че "руснаците щели да нападнат Източна Европа" са смешни. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова по повод изявленията на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, че "конфликтът вече е спечелен" по отношение на "предотвратяването на нападението на Русия" срещу съюзническите на САЩ европейски страни, съобщават руски медии.

Захарова отбеляза още, че Кисинджър "като патриарх на американската дипломация", който по правило се придържаше към позициите на "геополитическия реализъм" в неговия прагматичен и откровено циничен израз, е известен с нестандартните си оценки. "След като премина крайъгълен камък от векове, той не се променя, изразявайки мисли, които противоречат на дневния ред, наложен от либерално-глобалистката клика, която сега авторитарно командва така наречения "колективен Запад", каза тя.

В частност, обърна внимание дипломатът, Кисинджър не се побоя да заяви публично, че "предложението Украйна да бъде приета в НАТО беше сериозна грешка", която провокира конфликта".

Според Захарова именно съюзът на Русия и Китай, "когато две велики сили стоят гръб до гръб срещу Съединените щати, определя основната посока на съвременната геополитика днес", пише "Труд".

"Оттук идва катастрофалният курс за американската хегемония на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за "двойното възпиране" както на Москва, така и на Пекин. От гледна точка на "доктрината Кисинджър", това е истински кошмар. и акцентът е върху факта, че Русия е почти свършена и ще може да се разбере с Китай. Опасна заблуда за Америка, но обективно изгодна за нас. Защото победата ще бъде наша", добави Захарова.

Снимка: БГНЕС