Вучич с призив: Спешното оттегляне на фалшивите кметове и спецчастите е условие за мира в КиМ

Президентът се срещна с посланиците на страните от Кинтата

30.05.2023 | 12:55 Редактор: Михаела Димитрова
Вучич с призив: Спешното оттегляне на фалшивите кметове и спецчастите е условие за мира в КиМ

Сръбският президент Александър Вучич призова западните страни в социалните си мрежи да повлияят на Прищина да изтегли албанските кметове и специалните полицейски сили от градовете в Северно Косово

Президентът се срещна с посланиците на страните от Кинтата (САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия) и с ръководителя на постоянната делегация на Европейския съюз в Сърбия. Присъстваха и министърът на отбраната Милош Вучевич и началникът на Генералния щаб Милан Мойсилович.

"Разговарях с посланиците на Кинтата за настоящите събития в Косово и Метохия и посочих, че едностранните стъпки на Прищина водят до насилие срещу сърби, което ни отдалечава от мира и стабилността в региона. Спешното оттегляне на фалшивите кметове и изтеглянето на т.нар. полицейски специални части от Прищина е условие за запазване на мира в Косово и Метохия", каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

Ден по-рано хиляди косовски сърби се събраха пред сградите на местните власти в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток с искане за оттегляне на кметовете от полицията и косовските албанци. Силите за сигурност откриха огън по протестиращите, използваха палки, разпръснаха сълзотворен газ и хвърлиха около 30 зашеметяващи гранати в тълпата.

Снимка: Bloomberg.com