Уж гадже, а всъщност... информатор: Украинки се сближават с руски военни и ги шпионират

Цивилни граждани са изтезавани в подземия

30.05.2023 | 13:12 Редактор: Петя Кръстева
Уж гадже, а всъщност... информатор: Украинки се сближават с руски военни и ги шпионират

Група украинки решават да събират информация за руските окупатори по необичаен начин - чрез приложения за запознанства. Идеята им се оказва полезна за разузнаването, което събира данни от цивилни в онлайн портал.

Руските войници съсипват и разграбват родния ѝ град, избиват и много хора, а това тласка 18-годишната Катя към решението да се включи активно в отбраната на страната си. Тя всъщност се казва другояче, но по-важното е, че заедно с няколко свои приятелки започва да събира информация за руски войници - това четем в кореспонденция на Сузане Петерсон за германската обществено-правна медия АРД.

Момичетата влизат в контакт с над 100 руски войници чрез различни платформи за запознанства, пише кореспондентът в Киев. Катя се представя за рускиня, която харесва войници. Месеци наред ги оплита в лични разговори и изкопчва от тях различна информация, която после предава на украинските тайни служби. А те ги използват с благодарност.

Андрий Юзов от разузнавателната служба към Министерството на отбраната в Киев обяснява пред АРД, че този тип данни винаги биват проверявани много внимателно, а често пъти се оказват "наистина полезни". Юзов разказва още, че и самите украински тайни служби следят чатове, приложения и мобилни данни, за да съберат повече информация за хода на войната.

"Войната на Русия срещу Украйна се оказва и първата онлайн-война. А това включва и платформите за запознанства", обяснява Юзов, според когото би било нелепо, ако Украйна не използва всички възможни инструменти, за да се предпази от убийствените посегателства на руснаците. Той добавя, че хиляди украинки и украинци изпращат фото- и видеоматериали на властите, а количеството на тези данни нараснало така главоломно, че Министерството на дигиталната трансформация решило да разработи специален софтуер за обработване на постъпващата информация.

Той е интегриран към официалното приложение Diia за административно обслужване, в което вече са регистрирани около 19 милиона украинци. То позволява на гражданите да обменят документи с държавните институции по дигитален път. Целта е всякакво административно взаимодействие да се пренеса именно в това приложение в бъдеще.

Сега в него вече може да се изпраща и информация за придвижването на противниковите войски и самолети, за дислокацията и въоръжението, обяснява пред АРД Мстислав Баник от Министерството на дигиталната трансформация. Въз основа на данните от гражданите вече сa били изготвени близо половин милион сводки за потенциални военни цели.

Виктория е сред онези, които помагат в събирането на тази информация. По времето, когато родният ѝ Николаев е фронтови град, заедно с други хора Виктория събира и обработва такава информация. "В условията на окупация ние бяхме единствените, които можеха да информират тайните служби за положението в града", разказва тя пред АРД.

А в окупираните украински територии това съвсем не е безопасна дейност за цивилни граждани. Защото руските войници и наемници се смятат за особено брутални. Междувременно бяха открити редица подземия, където те са изтезавали цивилни граждани, уточнява АРД. Освен това, никой не знае със сигурност на кого може да се има доверие. "В Николаев имаше много колаборационисти и руски шпиони. Беше ни страх", разказва Виктория, цитирана от DW.

Катя от Херсон се надява нейният край скоро да бъде свободен - защото част от Херсонския регион все още е под руска окупация или под обстрел. Катя не знае каква част от информацията, която е подала на тайните служби, е довела до директни удари. За нея най-важното е, че помага, че прави каквото може, за да бъдат прогонени агресорите от нейния дом.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
...
преди 10 месеца
След "руските войски избиват" престана да го чета - не голи думи и снимки, а от репортажите на мястото на събитията се вижда, че руските войници, с риск за собствения си живот, под обстрел, на носилка извеждат възрастни и болни хора!! Хората, излизайки от подвалите ги прегръщат, плачат от радост и разказват, как украински войниц са забранявали излизането от подвалите, а след това са взривява ли Сигнализирай за неуместен коментар