Ердоган посочи три спешни приоритета, по които ще работи ударно

Ще бъдат построени 650 000 домове в земетръсни зони

30.05.2023 | 10:50 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган посочи три спешни приоритета, по които ще работи ударно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи трите си приоритетни цели, след като започне новия си мандат, съобщи "Хюриет".

"Премахването на проблемите, произтичащи от увеличението на цените, причинено от инфлацията, и компенсирането на загубите на благосъстояние са най-неотложните въпроси през следващите дни. За нас не е трудно да ги решим", заяви в първото си изявление след победата си на втория тур Ердоган.

Новият период ще бъде насочен към инвестициите, заетостта, производството и износа. Приоритетите на Ердоган в икономиката включват нови решения за намаляване на инфлацията, мерки за предотвратяване на прекомерното увеличение на наемите и осигуряване на стабилност и доверие в икономиката.

Ердоган обеща, че един милион сирийци ще бъдат върнати в рамките на една година.

Макар той да обяви, че досега 600 000 сирийци са се завърнали в страната си, ще бъдат предприети нови стъпки за ускоряване на завръщането. Една от тези стъпки се предприема с проектите за къщи на брикети в северната част на Идлиб. Досега в северната част на Идлиб са построени около 107 000 къщи от брикети за завръщането на сирийците. Работата ще бъде ускорена, за да се приключат строителните дейности тук възможно най-скоро. Цялото финансиране на този проект ще бъде осигурено от Катарския фонд за развитие. 

Планира се в рамките на няколко години да бъдат построени 240 000 постоянни къщи. По този начин се цели в тези региони да бъдат заселени 1 милион сирийци. Проектът включва също така организиране на индустриални зони, търговски обекти, производствени съоръжения, социални обекти, училища, болници и места за поклонение, уточнява БГНЕС.

В новия си мандат като приоритет Ердоган постави да бъдат построени 650 000 домове в земетръсни зони, от които 143 000 селски. 319 000 от тези домове ще бъдат готови през октомври-ноември тази година. 

Ще се ускори изграждането на постоянни жилища. Къщите, планирани като приземни плюс 3 и приземни плюс 4-5 етажа, се строят със системи за тунелни форми. В допълнение към къщите в земетръсната зона ще бъдат построени и училища, здравни центрове, базари, пазари, зелени площи и малки промишлени обекти. 

Снимка: БГНЕС