Доц. Бенатов от Киев за Bulgaria ON AIR: ПВО се справя добре, както и дарените Patriot

През нощта са били прехванати 37 крилати ракети и 29 безпилотни самолета "Шахед"

29.05.2023 | 18:56 Редактор: Михаела Димитрова

Експлозии разтърсиха украинската столица Киев през нощта и рано сутринта в 16-ото за този месец руско нападение с ракети и дронове. Много от жителите се насочиха към метростанциите и други убежища.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха в няколко области на страната, сред които Херсон и Одеса. Как украинската столица понася атаките, разказа за Bulgaria ON AIR доц. Даниел Бенатов, който ни изпрати и кадри от Киев.

Доцент Бенатов, който е преподавател в Техническия университет в Киев, съобщи за нова атака, извършена около 10 часа. Той няма пряко наблюдение, защото продължава работата си в офис, който се намира на 5 километра от центъра на града, но знае, че противовъздушната отбрана се е справила добре.

"Последната седмица имаме доста интензивни атаки. Тази нощ беше доста тежка и сутрин в 10 часа отново започна тревога и много бързо усетих взривове. Пораженията от снощи са доста незначителни, защото те са не от ракетите, не от дронове, а от парчета от тези устройства и има информация, че един човек е пострадал, няма загинали. Има малки локални пожари", разказа доц. Бенатов.

Той твърди, че военната помощ от чужбина, включително комплексът "Пейтриът", допринася за защитата на Киев. 

"В Киев ПВО работи доста добре. Тя също е комбинирана. Освен "Пейтриът" и други ракетни комплекси, които се базират на коли, има и мобилни бригади, които работят предимно по иранските дронове“, обясни още доц. Бенатов.

На други места, обаче, където не са снабдени с модерни комплекси, разрушенията са по-големи. Според официалната информация от Киев противовъздушната отбрана е успяла да свали всички руски ракети и по време на дневната атака. През нощта са били прехванати 37 крилати ракети и 29 безпилотни самолета "Шахед".

Повече вижте в репортажа на Григорий Недялков.