В САЩ обмислят да облекчат законовите ограничения за детския труд

Организации се противопоставиха, твърдейки че това ще доведе катастрофални последици

29.05.2023 | 11:53 Редактор: Вяра Димова
В САЩ обмислят да облекчат законовите ограничения за детския труд

Американски медии съобщиха, че за да се справят с недостига на работна ръка, много местни щатски административни управления в САЩ обмислят да облекчат законовите ограничения, свързани с детския труд, което предизвика безпокойствия от защитници на правата на непълнолетните.

Според съобщение на "Асошиейтид прес", поради значително увеличение на броя на пенсионираните и големия брой починали или останали с трайни увреждания от Ковид-19, както и намаляването на законните мигранти и редица други фактори, много места в САЩ са изправени пред недостиг на работна ръка.

Щатските законодатели в Уисконсин, Охайо и Айова "активно обмислят" начини за справяне с проблема чрез облекчаване на законите за детския труд, включително разрешаване на деца на 14-годишна възраст да работят в индустриални хладилни складове за месо, предаде "Радио Китай".

Ръководител на организация за премахване на детския труд твърди, че облекчаването на законовите ограничения в тази област в много щати на САЩ може да доведе до наемането на млади хора на опасна работа с "катастрофални последици".

Снимка: Bloomberg.com