Саудитска Арабия строи футуристичен град с кръвопролития - изселват и убиват племена

Съдебната система е готова дори да екзекутира хора, за да придвижи проекта напред

26.05.2023 | 22:43 Редактор: Петя Кръстева
Саудитска Арабия строи футуристичен град с кръвопролития - изселват и убиват племена

Въпреки всички критики заради нарушения на човешките права, Саудитска Арабия продължава с изпълнението на престижния си проект Неом. Супермодерният град, който изниква насред пустинята, е част от по-голям проект, наречен "Визия 2030". С него Саудитска Арабия трябва да осъществи прехода към икономика, която не зависи от продажбите на петрол. 

Плановете за зелен град насред пустинята са известни още от 2017 година. Проектът на стойност 500 милиарда долара трябва да бъде завършен до 2039 година. Неом, който ще бъде пример за използването на най-съвременни технологии, в това число изкуствен интелект, ще разполага с летище, високоскоростни влакове и безпилотни самолети. Всички те ще черпят енергия само от възобновяеми източници.

Реализацията на проекта обаче преминава през принудително изселване на хора - за да бъде направено място за бъдещия мега град на площ от 26 500 квадратни километра край бреговете на Червено море. Според доклад на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека има принудителни изселвания на хора от племето Ховейтат, чийто домове са били разрушени, без да получат никакви обезщетения. Заради оказана съпротива срещу насилствените изселвания един човек е бил убит, трима членове на племето са били осъдени на смърт, а други трима са вкарани в затвора за 50 години по обвинения в тероризъм. Тези нарушения на човешките права са допуснати, въпреки обещанията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че засегнатите ще бъдат интегрирани в реализацията на проекта.

"Строителните работи са в ход", казва за DW Себастиан Зонс, старши изследовател в базирания в Германия Център за приложни изследвания и партньорство с Ориента (CARPO). В момента в Неом работят много международни консултанти, открити са директни самолетни връзки с Лондон и Ню Йорк. Властите оказват огромен натиск за осъществяването на проекта. "Ако те се провалят, доверието в тях може да пострада сериозно", казва още Зонс. Неуспехът, освен това, би навредил и на репутацията на Саудитска Арабия като дестинация за международни инвестиции.

"Лъскавите брошури не показват, че това е град, който се изгражда включително с насилствени изселвания и смъртни присъди", казва Джийд Басиуни, директор за Близкия изток на правозащитната организация Reprieve. За нея Неом представлява олицетворение на "пропастта между изповядваната от Мохамед бин Салман визия за Саудитска Арабия и репресивната действителност на неговото управление".

Мнението ѝ се споделя и от Лина ал-Хатлул, комуникационен директор на базираната в Лондон саудитска организация за наблюдение на правата на човека ALQST. "Основното ни притеснение е, че Неом е построен със саудитска кръв", каза сестрата на известната саудитска активистка за правата на жените Лужен ал-Хатлул.

"Съдят хората на закрити съдебни заседания. Съдебната система е готова дори да екзекутира хора, за да придвижи проекта напред", казва тя.

Неом не е единственото място в Саудитска Арабия, от което хората са били насилствено изселвани. Между януари и октомври 2022 г. властите в пристанищния град Джеда наредиха разрушаването на много къщи, за да изпълнят градоустройствените си планове. Така хиляди станаха жертви на незаконните принудителни изселвания, включително и чужденци, посочват от "Амнести Интернешънъл".

"Виждали сме неведнъж, че всеки, който не е съгласен с престолонаследника или се изпречи на пътя му, рискува да бъде осъден на затвор или на смърт, независимо дали става въпрос за мирни протестиращи, за критици на режима  или за хора, имали нещастието да живеят върху земя, която режимът му иска да отнеме", посочва Джийд Басиуни.

Съществуват възможности да се влияе на международно ниво върху политиката на Саудитска Арабия в областта на правата на човека, казва Себастиан Зонс. В миналото засиленият натиск е довеждал до отменянето на екзекуции и до освобождаването от затвора на правозащитници като Лужен ал-Хатлул. 

Тежката ситуация с човешките права в кралството бе и тема, която германския външен министър Аналена Бербок повдигна по време на последното си пътуване в Персийския залив. Икономическото сътрудничество не може да се "разглежда изолирано от върховенството на закона, човешките права и свободите", подчерта тя тогава. 

В интерес на Германия е да повиши социалната съвместимост на Неом, "просто защото в проекта участват германски компании, върху които също може да падне част от отговорността за нарушенията на човешките права", казва още Себастиан Зонс.

Снимка: БГНЕС