Лондон блокира Фон дер Лайен да стане шеф на НАТО?

Причината - "слабите ѝ постижения" като ръководител на германското министерство на отбраната

01.04.2023 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова
Лондон блокира Фон дер Лайен да стане шеф на НАТО?

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е претендент за поста генерален секретар на НАТО, съобщи източник на "The Sun", но кандидатурата ѝ може да не бъде подкрепена от Великобритания. Твърди се, че няколко държави членки на алианса са ѝ предложили поста.

Друг източник обаче е заявил пред британския таблоид, че Лондон вероятно ще блокира кандидатурата на Фон дер Лайен заради "слабите ѝ постижения" като ръководител на германското министерство на отбраната.

Според вестника британският министър на отбраната Бен Уолъс, чиято кандидатура е подкрепена от министър-председателя Риши Сунак, също е претендент за поста генерален секретар на НАТО, предава БГНЕС.

Естонският министър-председател Кая Калас, която също е кандидат за поста, няма да участва в надпреварата. Според таблоида тя възнамерява да се съсредоточи върху "заплахата от Русия" по границите. Друг вариант е канадският вицепремиер Кристия Фрийланд с украински корени.

Според източник на "The Sun" от НАТО тя едва ли ще получи поста, защото Канада не е успяла да изпълни целта на алианса да отделя 2% от БВП за отбрана.

Подобни кандидатури вече бяха посочени от други медии. Италианският вестник "La Repubblica" също съобщи, че Фон дер Лайен може да оглави алианса. Вестник "Ню Йорк Таймс" твърди, че Вашингтон обмисля г-жа Фрийланд за наследник на Йенс Столтенберг. Неговият мандат изтича през есента.

Снимка: БГНЕС