Китай: ЕС играе опасна игра, разочаровани сме от изказванията на Фон дер Лайен

Фон дер Лайен и Макрон ще се срещнат със Си Дзинпин

01.04.2023 | 10:07 Редактор: Петя Кръстева
Китай: ЕС играе опасна игра, разочаровани сме от изказванията на Фон дер Лайен

Реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвика ответни реакции от страна на китайските дипломати. Фу Кон, посланик на Китай в Европейския съюз, заяви , че е "малко разочарован", съобщи "Политико".

"Тази реч съдържаше много погрешно представяне и тълкуване на китайските политики и позиции. Който и да е написал тази реч за председателя Фон дер Лайен, той не разбира Китай или умишлено изопачава китайските позиции", заяви Фу пред държавната телевизия CGTN.

В обръщение, произнесено в четвъртък, ръководителят на Европейската комисия призова Европа да бъде "по-смела" по отношение на Китай, като заяви, че Пекин е станал "по-репресивен у дома и по-настъпателен в чужбина". За първи път Фон дер Лайен намекна, че ЕС може да сложи край на дългогодишните усилия за сключване на голямо търговско споразумение с Китай. Известно като Всеобхватно споразумение за инвестициите (CAI), търговското споразумение беше постигнато през 2020 г., но впоследствие беше спряно от Европейския парламент, след като някои членове на ЕП бяха засегнати от санкции от страна на Пекин.

"Трябва да признаем, че светът и Китай се промениха през последните три години - и трябва да преоценим CAI в светлината на нашата по-широка стратегия за Китай", каза фон дер Лайен.

Уанг Лутун, генерален директор по европейските въпроси в китайското външно министерство, предупреди, че ЕС играе опасна игра.

"Напоследък ЕС говори много за намаляване на риска. Ако има някакъв риск, то той е свързван с търговията, с идеологията и националната сигурност и създаване на блокова конфронтация", написа Уанг в личния си профил в Twitter, цитиран от БТА.

Фон дер Лайен ще пътува до Пекин заедно с френския президент Макрон следващата седмица, където се очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.

"Надяваме се, че при посещението си в Китай и в диалога си с китайските лидери тя ще успее да разбере по-добре Китай", заяви китайският посланик в Брюксел Фу.

Снимка: БГНЕС