Регион в Испания попадна в огнен капан, "терористи" запалили 90 пожара

Наказанието за подобно престъпление е до 20 години затвор

01.04.2023 | 08:57 Редактор: Петя Кръстева
Регион в Испания попадна в огнен капан,

Тучният регион Астурия в Северна Испания беше опустошен от повече от 90 горски пожари, като за повечето от тях се смята, че са били предизвикани от подпалвачи, които лидерът на региона нарече "терористи", предаде Ройтерс. Над 600 огнеборци бяха изпратени в автономната област, за да се борят с бедствието, няколко градчета бяха евакуирани, а полицията затвори пътища и магистрали.

Испанското правителство изрази опасения от избухването на още горски пожари тази година след необичайно сухата зима в части от Южна Европа и повишаването на средните температури в резултат на климатичните промени.

"Те изгарят нашата Астурия. Имаме си работа с истински терористи, които застрашават живота на хората, малките и големите градове", написа в Twitter Адриан Барбон – ръководителят на регионалното правителство.

През последните два дни десетки пожари вече бяха потушени от екипи на службите за спешна помощ в Астурия и съседния регион Кантабрия. Повечето са били резултат от умишлени палежи и се разгоряха заради силните ветрове, казаха властите. Полицията съобщи, че са започнати разследвания, но още няма установени подпалвачи. Наказанията за подобни действия може да достигнат до 20 години затвор, в зависимост от нанесените щети.

68-годишният жител на градчето Сетиенес Андрес Перес каза за Ройтерс, че е убеден, че пожарите са резултат от палежи, но не знае кой стои зад това или какви са мотивите, пише БТА.

В миналото умишлени пожари често са били свързани със скотовъдци, които се опитват да освободят площи за допълнителни пасища за добитъка си.През 2017 г. Астурия отмени закон, който ограничаваше пашата на добитък в пострадали от пожари райони.

Гъсто залесеният планински регион е едно от местата в Испания, където пада най-много дъжд, но през март пожарите са обичайни. Съчетание от оскъдни валежи, високи температури и ветрове увеличи риска от пожари в голяма част от Северна Испания.

На 29 март Испания регистрира най-високата температура за тази дата, по-висока с между 7 и 14 градуса от обичайната, сочат данни на метеорологичната агенция АЕМЕТ. 

Снимка: БГНЕС