Планът на Макрон: Франция пести 10% от водата с по-висока цена

Френският президент подчерта, че ограничаването на потреблението е наложително

31.03.2023 | 07:48 Редактор: Искра Ангелова
Планът на Макрон: Франция пести 10% от водата с по-висока цена

Френският президент Еманюел Макрон представи стратегия за опазване на водните ресурси, която предвижда намаляване на потреблението на вода във Франция с 10 на сто до 2030 г., предаде ДПА.

"Това преди всичко е водна стратегия за ефективно използване на водата в дългосрочен план", заяви Макрон, цитиран от БТА.

Една от мерките за ограничаване на потреблението ще бъде повишаване на цената на водата над определен лимит, която ще заплащат потребителите, ползващи по-големи количества. 

Френският президент подчерта, че ограничаването на потреблението на вода е наложително, тъй като поради негативните изменения на климата в глобален в мащаб водните ресурси ще намалеят с между 40 и 50 процента до 2050 г. Той припомни необичайната суша във Франция през изминалата зима.

Планът на Макрон предвижда и увеличаване на използването на рециклирана вода - от 1 процент в момента до 10 процента през 2030 г. Сред другите заложени мерки са намаляване на течовете по водопроводната мрежа и промени при използването на водата в селското стопанство.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Докога ще го търпят този макарон Сигнализирай за неуместен коментар