Дългият път към дома: Да отидеш на почивка в Крим и да не се върнеш

"Питахме ги кога ще можем да се върнем вкъщи, а те отговаряха - когато Херсон стане руски", разказва майка и дъщеря

30.03.2023 | 22:49 Редактор: Вяра Димова
Дългият път към дома: Да отидеш на почивка в Крим и да не се върнеш

14-годишната Катя е била едно от децата, отведени уж на почивка в Крим, но не се е върнала обратно у дома в Херсон. Майка ѝ извървява дълъгът и труден път, за да прегърне дъщеря си.

"Толкова съм щастлива", казва с усмивка 33-годишната Халина Кравченко от Херсон пред кореспондентката на АРД Андреа Беер. Халина никога не е напускала пределите на Украйна, но предприема дълго и сложно пътуване, за да си върне дъщерята. Минава през Полша, Беларус и Русия, за да стигне до окупирания Крим и да се върне у дома.

"Щом чуеха, че съм от Украйна, такива погледи ми хвърляха...", споделя Халина. Майката и дъщерята се седнали една до друга на дивана и не спират да се прегръщат. "Толкова се радвам да видя всички отново", казва 14-годишното момиче.

Два дни по-рано майката и дъщерята преминали беларуско-украинската граница и се качили на чакащия ги бус на украинската организация "Save Ukraine". Тя помага на отчаяни родители да върнат отвлечените си деца от Русия и от окупираните от руснаците украински области, обяснява АРД. Заедно с Катя в този ден се върнали още 15 души. Междувременно "Save Ukraine" е помогнала на общо 60 деца и младежи да се приберат. Децата уж били отведени в Крим на почивка, но така и не се върнали.

По дългия път до Крим и обратно заедно с Халина били още 11 майки и баби. Жените пътували от Лвов към Полша, а оттам през Беларус до Москва. Абсурдно и цинично е да си представиш как тези майки и баби от Херсон и околностите му е трябвало да пътуват по толкова сложен начин до Крим, за да приберат децата си, казва пред АРД Олга Йерокина от помощната организация "Save Ukraine".

"Не си сътрудничим с руснаците", добавя Йерокина и обяснява, че по правило майките разполагали с адреса на базата в Крим, както и с няколко телефонни номера. Освен това били в контакт с децата си благодарение на техните мобилни телефони.

Пред АРД Йерокина обяснява, че помощната организация се погрижила за всичко: покрити били разходите, осигурени били автобуси, а шофьорите от "Save Ukraine" придружавали жените. Били в постоянна връзка и контролирали всичко, пише DW.

Когато в началото на октомври Катя тръгва за Крим, Херсон още е под руска окупация. Всичко било организирано от училището, но днес то отхвърля всяка отговорност. "Питахме ги кога ще можем да се върнем вкъщи, а те отговаряха - когато Херсон стане руски", разказва Катя пред АРД и добавя, че постоянно им обяснявали колко опасно е в Херсон. Катя поддържала контакт с майка си чрез социалните мрежи, но срещу руското влияние на място трябвало да се бори сама.

Достатъчно храна, спортни занимания, учебни часове, а вечерно време - кино и понякога дискотека: така преминавали дните в Крим, разказва 14-годишното момиче. Но всички били принуждавани да пеят "Напред, Русия!", когато идвали да ги контролират от Москва. А всяка сутрин по време на тренировките звучал руският химн, разказва момичето. Катя добавя, че рядко посещавала учебните часове: "Принуждаваха ме, но аз просто бягах".

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 11 месеца
Верно ли бре,*** сънища които няма да помогнат на нацистите Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Минутка за пропаганда.....а и ние ядем доматите с колците.... Сигнализирай за неуместен коментар