Съветници на Макрон омекнаха за пенсионната реформа, той остава непреклонен

Стотици хора са арестувани от началото на март

30.03.2023 | 10:15 Редактор: Петя Кръстева
Съветници на Макрон омекнаха за пенсионната реформа, той остава непреклонен

Ескалацията на насилието в градовете във Франция усилва тревогата в коалицията на президента Еманюел Макрон, а някои водещи негови привърженици се опасяват, че ситуацията бързо излиза извън контрол.

Те все още подкрепят противоречивата му пенсионна реформа, но няколко от тях призовават президента да намери начин да успокои демонстрациите. С увеличаването на броя на полицаите, сблъскващи се с протестиращите по улиците, те се притесняват, че някой може да бъде убит, отприщвайки нова вълна от гняв.

Една от възможностите е да се сложи пауза на пенсионното законодателство, да се даде възможност на Макрон да стартира дискусии с умерени съюзи относно условията на труд и да се разшири фокуса върху проблемите в образованието и здравната система, в съответствие с исканията на демонстрантите, заяви икономистът Филип Агион, който е движещата сила зад политиките на Макрон, включително основния ремонт на пенсионната система.

"Поддържам да забавим реформата - това би изчистило настроенията", каза Агион, бивш професор в Харвард.

Стотици хора са арестувани от началото на март. НПО-та за правата на човека като Amnesty International обвиниха правителството в прекомерна употреба на сила и насилствени арести. Снимки на специални бригади, удрящи мирни демонстранти с палки, наводниха интернет, заедно с изображения на протестиращи, които подпалват кофи за боклук, грабежи на супермаркети, хвърляне на коктейли "Молотов" срещу полицията и набези срещу банки.

Засега Макрон стои твърдо на своята позиция. За президента спирането на реформата за няколко месеца би означавало нейното убиване.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС