Украйна опита да удари руско летище с ракета "Гром-2", отвори огромна дупка в земята

Според Русия всеки следващ такъв удар ще бъде по-точен от предишния

29.03.2023 | 21:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна опита да удари руско летище с ракета

Преди броени часове Въоръжените сили на Украйна нанесоха удар на територията на полуостров Крим. Според данните на руския Telegram канал "Рибар", за удара е използван оперативно-тактически ракетен комплекс (ОТРК) "Гром-2" от позиции в близост до полигона "Алибей/Тузла" в Одеска област.

Цел на удара е било летището на руските военно-космически сили в село Гвардейское, северно от Симферопол. Снарядът е паднал в поле недалеч от базата, без да удари инфраструктурата на базата. На земята е останала огромна дупка, но от ъгъла на снимките не може да се определи нейната дълбочина.

"Рибар" писа по-рано, че ВСУ се готвят да извършат удари и диверсии в Крим, включително с използване на ракетен комплекс украинско производство. Ако версията с ОТРК се потвърди, тогава такъв пропуск показва проблеми с навигацията и целеуказанието на най-новия украински OTRK .

Въпреки това, отбелязва "Рибар", целта на тези изстрели с "Гром-2" е да се оценят резултатите и коригират откритите дефекти, както и да се анализират действията на противниковата противовъздушната отбрана. Всеки следващ такъв удар ще бъде по-точен от предишния. Както пишат от Telegram канала, сега Русия трябва да се подготви за появата на ОТРК с голям обсег на въоръжение във ВСУ.

Според израелското издание, което е получило потвърждение за това от няколко източника, Рияд е решил да прехвърли тези ракетни системи и ракети в Украйна. Като се има предвид обхватът на тези ракетни оръжия, те могат да представляват доста сериозна заплаха за Русия, тъй като говорим за ракети със среден обсег, пише "Фокус".

"Саудитска Арабия върна балистичните ракети "Гром-2", закупени в Украйна. Както знаете, новата оперативно-тактическа ракетна система е разработена в интерес на Саудитска Арабия. Украинските компании за разработване на оръжия са получили около 40 милиона долара от Саудитска Арабия за разработването на тактическата балистична ракетна система "Гром-2", се пише в Telegram.

Ракетата "Гром" има обсег от 350 км, но технически може да лети до 500 км.

Снимка, архив: БГНЕС


3
20 rate up comment rate down comment 6
Никсън
преди 1 година
Ами журналистът ще бъде обменен за руски гражданин, който трие наровете в САЩ. Каквото повикало....Само така, янките да спрат да мислят, че са хванали Господ за чадъра. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 11
Филибелия
преди 1 година
1
15 rate up comment rate down comment 51
Иванов
преди 1 година
Не ми се мисли какво го чака Путин и Москва следващия път, Сигнализирай за неуместен коментар