Най-младият лидер в Шотландия изповядва исляма: Хамза Юсаф положи клетва като премиер

Новото правителство ще се състои главно от жени

29.03.2023 | 20:12 Редактор: Михаела Димитрова
Най-младият лидер в Шотландия изповядва исляма: Хамза Юсаф положи клетва като премиер

Новият първи министър на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, официално встъпи в длъжност, след като положи клетва пред Висшия съд на Шотландия, съобщи Франс прес. Премиерът обяви новото правителство, като стана ясно, че то ще се състои главно от жени.

Юсаф, който е на 37 години и изповядва исляма, е първият премиер от имигрантски произход и в същото време е най-младият лидер на Шотландия в историята.

Юсаф бе избран в понеделник за лидер на Шотландската национална партия, след като изненадващото оттегляне на Никола Стърджън миналия месец наложи избори за определяне на нов водач на партията, припомня БТА. "Шотландското правителство трябва в максимална степен да прилича на хората, чиито представители сме", изтъкна Юсаф, след като представи членовете на новото правителство.

"Освен с това, че съм първият първи министър на Шотландия от етническо малцинство, се радвам, че в правителството ми ще има рекорден брой жени, а също така и доста млади хора", изтъкна новият шотландски лидер.

Снимка: БГНЕС