Лавров: Западът няма интерес от прекратяване на войната

Руският министър на външните работи разкритикува Запада и властите в Киев

29.03.2023 | 19:32 Редактор: Михаела Димитрова
Лавров: Западът няма интерес от прекратяване на войната

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че Западът няма интерес от прекратяване на войната в Украйна. Лавров каза това след преговори в Москва с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан.

Той за пореден път обвини Запада и властите в Киев за конфликта в Украйна, който нарече “война”, а не “специална военна операция”. Лавров разкритикува американския държавен секретар Антъни Блинкен, който заяви наскоро, че "сключването на примирие в момента ще бъде в интерес на Русия." 

"Западът не иска да спира тази война, вижда в тази война собствените си геополитически интереси преди всичко от гледна точка на опитите му да отстрани поредния си конкурент на международната арена в лицето на Руската федерация".

Лавров увери, че Русия, Китай и Иран ще противодействат на опитите на Съединените щати и техните съюзници да наложат западната хегемония. Освен това той подкрепи възстановяването на “ядрената сделка” с Иран, като подчерта, че окончателното решение трябва да бъде взето от всички участници в преговорния процес, информира БНР.

"Разбира се, окончателното решение трябва да бъде прието от всички участниците в "ядрената сделка", включително Русия и Китайската народна република".