Украйна следи защо ѝ отказваме боеприпаси, припомнят за продадено въоръжение за $1 млрд.

Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави, припомня Euractiv

29.03.2023 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева
Украйна следи защо ѝ отказваме боеприпаси, припомнят за продадено въоръжение за $1 млрд.

Медиите в Украйна следят дебатите в България за изпращането на боеприпаси и отказа на страната ни да участва в плана на Европейския съюз за съвместно снабдяване и доставки за Украйна.

"Българският министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че София няма да участва в план за съвместна доставка, съгласуван от редица държави членки на ЕС, за доставка на Украйна със 155 мм боеприпаси, тъй като българската армия не разполага и не използва такива", пише "Европейска правда" и цитира думите на Стоянов: "Този ​​милион боеприпаси трябва да са от някакъв запас. Ние нямаме такива в Българската армия, така че нямаме възможност да предоставени на Украйна по простата причина, че ние нямаме такъв калибър".

Изданието припомня разследване на Euractiv, според което доставките на оръжие за Украйна от България не спират, въпреки официалните изявления на властите у нас.

"Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без да има пряко споразумение между Украйна и България. Само през миналата година България непряко е изнесла за Украйна оръжия за най-малко 1 милиард долара", пише Euractiv, позовавайки се на свои източници.

Снимка: БГНЕС