Русия със словесна атака по САЩ заради "Нов СТАРТ" и оръжията

САЩ обявиха, че ще спрат да обменят част от информацията за ядрените си сили

29.03.2023 | 12:54 Редактор: Вяра Димова
Русия със словесна атака по САЩ заради

Русия заяви, че решението на Вашингтон да спре да споделя някои данни за ядрените си сили в рамките на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като "Нов СТАРТ", няма да накара Москва да преразгледа собственото си решение да преустанови участието си в пакта, съобщи Ройтерс.

Съединените щати обявиха вчера, че ще спрат да обменят част от информацията за ядрените си сили, след като през февруари руският президент Владимир Путин нареди на Москва да преустанови собственото си участие в споразумението.

Русия заяви, че доброволно ще се придържа към договорените ограничения за броя на ядрените глави, които може да разположи, независимо от действията на Вашингтон.

"Доброволно поехме ангажимент да се придържаме към централните количествени ограничения, определени в този договор", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за държавната информационна агенция РИА "Новости".

"Това е всичко. Нашата позиция не зависи от това дали американците ще ни предоставят или няма да ни предоставят данните си", каза той. САЩ остават страна по споразумението и все още са задължени да изпращат информация, добави Рябков, цитиран от БТА.

"САЩ, за разлика от Русия, не са преустановили официално Договора. Съответно те са длъжни да спазват изцяло разпоредбите му", заяви руският дипломат.

Миналия месец Путин оправда преустановяването на споразумението от страна на Русия, заявявайки, без да представи доказателства, че Западът е пряко замесен в украинските атаки срещу бази на руски стратегически бомбардировачи дълбоко в руската територия. Той заяви, че поради тази причина исканията на НАТО Москва да разреши инспекциите на ядрени си бази в рамките на договора "Нов СТАРТ" са абсурдни. 

Снимка: БГНЕС