Всеки трети медик в Хърватия напуска, масови протести заради лоши условия на труд

2000 лекари и 4000 медицински сестри трябват още в здравната система

29.03.2023 | 11:42 Редактор: Вяра Димова
Всеки трети медик в Хърватия напуска, масови протести заради лоши условия на труд

Пет лекарски сдружения обявиха стачка заради проблемите в здравеопазването, а председателят на Хърватската лекарска камара Крешимир Луетич каза, че очакват среща с премиера Андрей Пленкович и неговото лично участие в решаването на проблема, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

"Всички пет лекарски организации са готови за стачка. Отговорността за стачката е на правителството, а ние, разбира се, ще се погрижим за пациентите си и по време на стачка – всички спешни пациенти, онкологично болни и деца ще бъдат обгрижени", каза Луетич в изявление за медиите след среща в Хърватската лекарска камара. Той допълни, че от камарата очакват премиерът да се включи лично в решаването на "горещите проблеми".

Хърватското министерство на здравеопазването заяви, че е отворено за диалог.

"Протестът и стачката са легитимен начин за изразяване на недоволство, но ни отдалечават от напредъка в здравната система, а с това и от пациентите", пише в съобщение на Министерството на здравеопазването, цитирано от БТА.

На 18 март се състоя голям протест на лекари и работещи в здравеопазването под мотото "SOS за хърватското здравеопазване". Според протестиращите, в здравната система на страната има недостиг на 2000 лекари и 4000 медицински сестри, а проблемът е, че условията на работа не са добри и всеки трети лекар напуска Хърватия.

"3000 лекари на площад "Св. Марк" не е достатъчно ясно послание за правителството", подчерта Луетич и добави, че лекарите ще подадат и формална молба за среща с премиера Пленкович.

Снимка: БГНЕС