Насилие и безредици: Протестите във Франция продължават, затвориха Айфеловата кула

13 000 полицаи охраняват протестните демонстрации

28.03.2023 | 22:35 Редактор: Михаела Димитрова
Насилие и безредици: Протестите във Франция продължават, затвориха Айфеловата кула

Десетият национален протест на французите срещу пенсионната реформа минава при безпрецедентни мерки за сигурност заради нарастващото насилие и безредици.

13 000 полицаи охраняват протестните демонстрации във Франция от нови сблъсъци, след като в предишните дни пострадаха стотици. Националното събрание ще изслуша вътрешния министър Жералд Дарманен по въпроса за мерките за реда по време на протестите.

Следобед в Париж отново потегли многохилядно шествие. Сутринта опоненти на пенсионната реформа за пореден път блокираха Лионската гара в Париж, затворена е била и гарата в Марсилия. Блокирани са 500 лицея. Айфеловата кула също е затворена заради стачка на персонала. 

Вчера протестите срещу пенсионната реформа затвориха Лувъра. И днес се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи в Париж, съобщава АФП.

Полицията използва сълзотворен газ и започна атака, след като няколко души начело на протеста, облечени в черно със закрити лица, нахлуха в магазин за хранителни стоки и след това предизвикаха пожар, докато шествието се приближаваше до Площада на нацията в източната част на града.

Най-малко 22 души са арестувани в столицата до следобед, съобщи парижката полиция, цитирана от БНР.

След три седмици бойкот сметосъбирачите в Париж решиха да прекратят прекратят стачката, докато столицата е засипана от 7000 тона боклук. Синдикални лидери настояха за назначаване на посредник в преговорите с правителство. Предложението засега е отхвърлено от говорителя на кабинета Оливие Веран. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Демокрацията
преди 11 месеца
Съвременната демокрация- когато властта не се интересува от волята на народа и взема решения в своя собствена, а не в обществена полза. Сигнализирай за неуместен коментар