Учени и преподаватели бягат от Русия, цели научни отрасли спират работа

Сред тях има специалисти със световна слава

28.03.2023 | 12:22 Редактор: Тодор Петров
Учени и преподаватели бягат от Русия, цели научни отрасли спират работа

Поне 28 авторитетни учени и университетски преподаватели са напуснали Русия от началото на войната, пише независимото изданието "Проект", специализирано по журналистическите разследвания. По негови данни сред тях има специалисти със световна слава, лауреати на множество награди. А общият брой на заминалите учени е много по-висок, пише изданието.

Само базираната в САЩ организация Scholars at Risk е извела от Русия 200 души. Германската фондация "Александър фон Хумболт" е помогнала на още 62 дейци на науката да заминат.

"Цели научни отрасли са спрели работа, изследвания просто не се правят", казва астрофизикът професор Сергей Попов. Бившият професор от Висшата школа по икономика Константин Сонин заявява, че от началото на войната тя е била напусната от не по-малко 150 преподаватели.

Към 60 процента от сътрудниците на Института за хуманитарни историко-теоретични изследвания "Полетаев" също са напуснали, пише "Проект". Изданието информира, че в началото на 2023 година институтът е загубил статута си на международна лаборатория.

Много от служителите на Факултета по журналистика към Московския университет пък са останали без работа - преподавателите с опозиционни възгледи нямат лекции. Те получават минимална заплата, но отсъстват от учебното разписание, пише "Проект", цитиран от DW.

Преди заминаването си много от учените са подписали открито писмо, което осъжда войната. "Отговорността за започването на нова война в Европа е изцяло на Русия", се казва в документа. До момента той е подписан от 8489 души.

Снимка: БГНЕС