В Украйна стартира петиция срещу използването на снаряди с обеднен уран

Подобни боеприпаси ще направят земеделските почви неизползваеми

28.03.2023 | 12:16 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Украйна стартира петиция срещу използването на снаряди с обеднен уран

Петиция за забрана на използването на боеприпаси с обеднен уран от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) беше регистрирана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Авторът му посочва опасността от замърсяване на околната среда за дълги години напред, правене на неизползваеми земеделски земи и попадане на токсични вещества в човешкото тяло.

Вносителят на петицията е загрижен за замърсяването на околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран, предаде ТАСС.

"Използването на такива боеприпаси е престъпление срещу човечеството и планетата, тяхното използване е неприемливо и неморално. Настоявам тази петиция да бъде разгледана положително и да се вземат предпазни мерки, за да се изключи възможността за използване на такива боеприпаси от въоръжените сили на Украйна до окончателното разглеждане на петицията", се казва в текста на петицията.

Авторът отбелязва, че използването на боеприпаси "не си струва вредата за човечеството поради военното използване на уран и други радиоактивни елементи". В петицията се отбелязва, че използването на такива снаряди "води до замърсяване на околната среда не само в района на тяхното приложение, но може да се разпространи неконтролируемо чрез подпочвените води, движението на прах и микрочастици".

"Като се има предвид периода на разпад на тежките метали, подобно замърсяване ще бъде дългосрочно за много поколения напред. Щетите могат да засегнат и земеделските земи, което или ще ги направи негодни за използване, или ще послужи като допълнителен път за разпространение на токсични вещества и навлизането им в човешкия организъм", казва авторът на призива.

До момента петицията са подкрепили 28 души. За разглеждане ѝ от Зеленски петицията трябва да събере 25 хиляди гласа, събирането на подписи ще продължи още 92 дни.

Британският заместник-министър на отбраната баронеса Анабел Голди миналата седмица каза, че властите на кралството ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран и с повишена ефективност при унищожаване на бронирани превозни средства. Министерството на отбраната на Обединеното кралство нарече обеднения уран стандартен компонент на бронебойни боеприпаси, който се използва от десетилетия.

Коментирайки решението на британските власти, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори подобаващо на факта, че "колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент". Руското посолство в Обединеното кралство предупреди Лондон да не предава боеприпаси с обеднен уран на Киев. Както се подчертава в коментара на дипломатическата мисия, тази стъпка е изпълнена с ескалация на конфликта и използването на такива боеприпаси в Украйна ще се отрази на здравето на местното население.

Снимка: БГНЕС