Британските танкове "Чалънджър 2" пристигнаха в Украйна

Очаква се те да бъдат част от пролетната контраофанзива на Украйна

28.03.2023 | 11:03 Редактор: Искра Ангелова
Британските танкове

Британските танкове "Чалънджър 2" пристигнаха в Украйна, съобщи говорител на Министерството на отбраната в Киев. "Те вече са в Украйна", заяви Ирина Золотар пред АФП, без да предостави други подробности.

Очаква се танковете да бъдат част от пролетната контраофанзива на Украйна.

По-рано министърът на отбраната на Украйна заяви, че е инспектирал "новото попълнение" в силите на страната - танкове "Чалънджър", както и германски бойни машини на пехотата "Мардер", плюс бронирани машини "Кугър" и бронетранспортьори "Страйкър" от САЩ.

"Преди една година никой не би си помислил, че подкрепата на нашите партньори ще бъде толкова силна", заяви министърът на отбраната Олексий Резников.

Той даде висока оценка на британските танкове, като ги нарече произведения на "военното изкуство".

В Лондон британското правителство заяви, че украинските екипажи, които са се обучавали да използват дарените от Обединеното кралство танкове, вече са готови да бъдат изпратени на фронтовата линия.

"Украинските танкови екипажи завършиха обучението си на танкове "Чалънджър 2" в Обединеното кралство и се завърнаха у дома, за да продължат борбата си срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Обучението започна малко след като през януари Лондон обяви, че ще изпрати 14 от танковете на фронтовата линия.

Екипажите се научиха да командват, да управляват и "ефективно да идентифицират и поразяват цели", заяви британското министерство, което го нарече "стъпка напред" в способностите на украинските въоръжени сили.

"Наистина е вдъхновяващо да наблюдаваме решителността на украинските войници, които са завършили обучението си на британски танкове", заяви министърът на отбраната Бен Уолъс.

"Те се завръщат в родината си по-добре оборудване, но с не по-малка опасност. Ние ще продължим да ги подкрепяме и ще направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави той, цитиран от БГНЕС.

Подполковник Джон Стоун, който наблюдаваше мисията за обучение, заяви, че британските инструктори са били "изключително впечатлени от нивото на компетентност, демонстрирано" от украинските екипажи.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще бъде "принудена да реагира", ако Великобритания изпълни обещанието си да достави на Украйна бронебойни боеприпаси, съдържащи обеднен уран.

Снимка: БГНЕС