Без нови санкции: Разрешават на страните от ЕС да забраняват вноса на руски газ

Министрите на енергетиката на блока ще се срещнат днес в Брюксел

28.03.2023 | 10:37 Редактор: Ирена Бакърджиева
Без нови санкции: Разрешават на страните от ЕС да забраняват вноса на руски газ

Европейският съюз се насочва към начин, който да позволи на държавите членки да имат възможност ефективно да забраняват руските доставки на втечнен природен газ, без да въвеждат нови енергийни санкции.

Министрите на енергетиката на блока са готови да одобрят предложение, което ще даде възможност на правителствата на страните членки временно да попречат на руските износители да резервират предварително инфраструктурен капацитет, необходим за доставките, според документ, видян от Блумбърг.

Министрите на енергетиката на блока ще се срещнат днес в Брюксел, като този ход е част от отказа от руски енергийни продукти. Документът ще бъде представен на срещата днес. Предложението ще влезе в сила, ако бъде одобрено от Европейския парламент. Инициативата е подкрепена от Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша, посочва агенцията, информира БГНЕС.

На 9 март Европейската комисия предложи да не се удължават договорите за закупуване на руски втечнен природен газ, за да се освободи пазарът за "надеждни" доставчици. Според европейския комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон продължаването на закупуването на втечнен природен газ от Русия представлява "риск за репутацията" на европейските потребители.

Засега това е въпрос на препоръка, тъй като настоящите дългосрочни договори за руски втечнен природен газ изтичат в хоризонта на 2030 г. Според анализатори Русия ще може безболезнено да пренасочи своя втечнен природен газ към дефицитните азиатски пазари, а самата идея за забрана на вноса на втечнен природен газ ще бъде трудно осъществима на практика.

Снимка: Pixabay