Полша ще бъде най-големият получател на средства от оръжейния фонд на ЕС

Te ще бъдат в размер на 300 млн. евро

27.03.2023 | 22:31 Редактор: Петя Кръстева
Полша ще бъде най-големият получател на средства от оръжейния фонд на ЕС

Полша ще се превърне в най-големия получател на европейско финансиране за компенсиране на страните, които са изпратили военно оборудване в Украйна, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Той добави, че Полша ще получи 300 милиона евро от Европейския фонд за мир.

ЕС създаде фонда, за да финансира военни покупки, които да помогнат на Украйна да се защити от руската инвазия и да компенсира членовете на ЕС, които са предали част от оръжията си на Украйна.

"Скоро ще получим компенсация в размер на около 300 милиона евро и Полша ще бъде най-големият получател на средства от оръжейния фонд на ЕС", написа Моравецки във Facebook.

"За да заменим оръжията, предадени на Украйна, ще можем да закупим най-съвременни оръжия, боеприпаси и да създадем нови производствени линии, както и да инвестираме в полската оръжейна промишленост", каза ощe той, цитиран от БТА.

Миналия петък след приключването на срещата на върха на ЕС Моравецки обяви, че Полша ще получи компенсация от ЕС за оръжията, които е предала на Украйна. Тогава той заяви, че до Великден Полша ще получи 300 милиона евро, а през следващите месеци - още 500-600 милиона евро.

Полша е предоставила на Украйна значителен брой от своите танкове Т-72 от съветската епоха, както и самоходни гаубици "Краб", щурмови автомати "Грот" и боеприпаси. Неотдавна Варшава взе решение да предаде на Киев четири от своите изтребители МиГ-29 от съветската епоха и така стана първата страна, предложила на Украйна военни самолети.

Снимка: БГНЕС