Германски прокурори нахлуха в домовете на проруски активисти, дарявали пари на армията

Украинските сили за отбрана са отбили 41 атаки на руските военни

27.03.2023 | 22:19 Редактор: Петя Кръстева
Германски прокурори нахлуха в домовете на проруски активисти, дарявали пари на армията

Германски прокурори съобщиха, че са претърсили дома на двама прокремълски активисти, търсейки доказателства в подкрепа на информация на Reuters, че двойката е дарила пари в брой, за да купи радиостанции за руските военни в Украйна, съобщава агенцията.

Медията писа през януари, че Макс Шлунд и неговата партньорка Елена Колбасникова са дарили средства, събрани от поддръжници в Германия, на руска армейска дивизия, воюваща в Украйна, и парите са били използвани за закупуване на радиостанции, слушалки и телефони. Санкциите на Европейския съюз забраняват доставката или финансирането за покупката на определени стоки за руската армия. Забраненият списък включва и радио оборудване. Според германското законодателство санкцията за всеки, за когото се установи, че е нарушил закона, е до пет години затвор.

Улф Вилун, представител на прокуратурата в Кьолн заяви, че служителите са изпълнили заповед за обиск в понеделник сутринта на адреса на двойката и са взели компютри и папки, съдържащи писмени документи. Колбасникова и Шлунд не отговориха веднага на исканията за коментар, изпратени от медията до тях. Колбасникова определи информацията на Reuters като "лъжа и провокация“.

Вилун заяви, че ще използват доказателствата, които са взети, за да преценят дали Шлунд и Колбасникова са нарушили параграф 18 от германския закон за външната търговия и плащанията, който определя наказания за нарушения на международните санкции. Той допълни, че обискът е бил предизвикан частично от докладването на Reuters за дарението за закупуване на екипировка за руската армия в Украйна.

Наред с това той заяви, че прокурорите също са търсили доказателства дали двойката е нарушила раздел 140 от германския наказателен кодекс, който обхваща одобряването на престъпни деяния. Тази линия на разследване е свързана с твърдения, съобщени в германските медии, че двойката е показвала символа "Z", използван от поддръжниците на руската инвазия, и е препубликувала обява за набиране на прокремълски военни контрактори.

В аудио съобщение, изпратено до поддръжници в социалните медии, Колбасникова заявява, че не е изненадана от обиска, тъй като германските власти "извършват беззаконие", за да се опитат да накарат политическите опоненти да млъкнат. Колбасникова призова своите поддръжници да присъстват на предварително планиран митинг в Кьолн на 29 март, за да протестират в подкрепа на свободата на словото и срещу това, което тя определи като "русофобия", предаде "Фокус".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви този месец, че Колбасникова е била жертва на преследване от страна на германските власти.

От началото на деня украинските сили за отбрана са отбили 41 атаки на руските военни и в четири направления, съобщи УНИАН. Най-ожесточените боеве се водят за Бахмут, Авдвевка и Мариинка, информира Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в оперативната информация за военните действия. 

1
1 rate up comment rate down comment 0
наивност
преди 2 месеца
Докога запада ще толерира наглостта на руснаците , особено на тези , които се ползват от социалните, икономическите и политическите права на запада.....?Като Ви харесва путин и подкрепяте неговата агресия---хайде ...при него... Сигнализирай за неуместен коментар