Бедствията в САЩ взеха 26 жертви, какви са щетите в Мисисипи и Джорджия?

Властите обявиха извънредно положение и в двата щата

27.03.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова

Поредица от бедствия в Съединените щати. В щата Мисисипи оценяват щетите от серията торнада, които връхлетяха в събота. В щата Джорджия също обявиха извънредно положение заради буря и градушка.

Кадри от въздуха показаха размера на катастрофалните разрушения от поредицата торнада, които връхлетяха американския щат Мисисипи в събота. Повече от 26 души загинаха, а десетки са ранени. По пътя на стихията - дълъг повече от 260 километра, са разрушени са стотици сгради.

Американският президент Джо Байдън обяви извънредно положение и разпореди федерална помощ за подпомагането на местните власти. Финансирането ще бъде използвано за възстановяване от бедствието, включително за временни подслони, ремонти на домове, заеми за покриване на загубата на незастраховани имоти и други, съобщи Белият дом.

В американското градче Ийст Пойнт в щата Джорджия се изви буря с ураганен вятър и градушка. На видеа, публикувани в социалните мрежи, се виждат ледените късове, някои от които са с гигантски размери.

Заради стихията губернаторът на щата също обяви извънредно положение. Над населеното място, разположено в покрайнините на Атланта, се изливат порои от няколко дни. 

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС