Нетаняху на крачка от замразяването на съдебната реформа

Религиозно-ционистката партия изрази позиция, че промените не трябва да се спират

27.03.2023 | 12:55 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху на крачка от замразяването на съдебната реформа

Очаква се министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху да обяви замразяването на законодателството за съдебната реформа, съобщи радио "Кан". Изявлението беше обявено за 10:00 ч., но засега все не е направено такова.

Президентът Исаак Херцог призова тази сутрин коалицията да спре законодателството за съдебната реформа сутринта след нощта на големи протести.

"Тази нощ станахме свидетели на няколко много тежки сцени", заяви той. 

"В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността, ви призовавам незабавно да спрете законодателството. Обръщам се към всички партийни лидери в Кнесета, коалиция и опозиция като един, поставете гражданите на нацията над всичко и се дръжте отговорно и смело без повече отлагане", каза още Херцог.

"След много дебати нашата позиция е, че не трябва да спираме законодателството по никакъв начин. Спирането на законодателството е капитулация пред насилието, анархията, отказа от изпълняването на заповеди и тиранията на малцинството. През цялото време бяхме готови да разговаряме, да правим компромиси и да постигаме съгласие, но не и под заплахата от революция върху израелската демокрация.", се казва в изявление на Религиозно-ционистката партия, пише БГНЕС.

След решението на най-големия израелски профсъюз да стачкува, протестиращи от цялата страна се отправят с влакове към Йерусалим, за да се присъединят към протестиращите пред сградата на парламента.

По-рано профсъюзът "Хистадрут", който представлява повече от 700 000 работници в много сектори, обяви "историческа" обща стачка, ако Нетаняху не спре съдебната реформа.

До второ нареждане са спрени всички полети от летище "Бен-Гурион" в Тел Авив.

Снимка: БГНЕС