Фалиралата Silicon Valley Bank си намери купувач - ето какво предстои?

First Citizens BancShares Inc. ще бъде новият собственик

27.03.2023 | 12:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Фалиралата Silicon Valley Bank си намери купувач - ето какво предстои?

First Citizens BancShares Inc. се съгласи да купи Silicon Valley Bank, чието управление беше поето от регулатори след масово изтегляне на депозити, предава Bloomberg. 

Базираната в Роли, Северна Каролина, банка сключи договор за покупка и поемане на всички депозити и заеми на SVB, според изявление на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC). Сделката включва закупуване на около 72 милиарда долара активи на SVB с отстъпка от 16,5 милиардa долара.

Около 90 милиарда долара в ценни книжа и други активи ще останат в синдика за разпореждане от FDIC, докато федералната институция също получи права за повишаване на стойността на капитала във First Citizens на стойност до 500 милиона долара. Приблизителната цена на фалита за Фонда за гарантиране на депозитите е около 20 милиарда долара, въпреки че точната сума ще бъде определена, когато бъде прекратен синдикът, според изявлението.

"Това беше забележителна транзакция в партньорство с FDIC, която трябва да вдъхне доверие в банковата система", каза в изявление Франк Холдинг младши, главен изпълнителен директор на First Citizens.

По-рано този месец Silicon Valley Bank внезапно стана най-големият кредитор в САЩ, който фалира от над 10 години, сривайки се за по-малко от 48 часа, след като очерта план за укрепване на капитала. Банката понесе огромна загуба от продажбите на своите ценни книжа на фона на нарастващите лихвени проценти, изнервяйки инвеститорите и вложителите, които бързо започнаха да изтеглят парите си. Само на 9 март инвеститори и вложители се опитаха да изтеглят около 42 милиарда долара.

Регулаторите се надпреварваха да постигнат сделка за цялата или части от банката в опит да покрият незастрахованите депозити на нейните клиенти - основно стартъп компании от Силициевата долина - но по-ранен опит за търг премина без купувач.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС