Лавров: От САЩ може да се очаква всичко, вече са минали всички граници

САЩ заявиха, че Китай не може да бъде безпристрастен посредник във войната

26.03.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Димитрова
Лавров: От САЩ може да се очаква всичко, вече са минали всички граници

В неделя Русия заяви, че САЩ са преминали "всички граници" на дипломатическите и етичните норми в опит да утвърдят своята хегемония.

"От Съединените щати може да се очаква всичко. Те вече са преминали всички граници - дипломатически, етични и всякакви други, в желанието си да осигурят своята хегемония", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал "Россия-24".

Русия окачестви противопоставянето на САЩ на 13-месечната ѝ война в Украйна като опит за налагане на американска "хегемония".

Като заяви, че Китай представлява традиция на "велика цивилизация, която е на повече от хиляда години", Лавров добави, че Пекин е разработил свой собствен уникален стил на реакция на американския дипломатически натиск.

"Той включва достойнство, задълбочен анализ на всичко, което се случва, и избягване на всякакви прибързани ходове", каза Лавров, цитиран от БГНЕС.

Коментарите на Лавров идват четири дни след като китайският президент Си Дзинпин приключи посещението си в Москва, където се срещна с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят двустранните връзки и предложенията на Пекин за мирно уреждане на руско-украинската война.

САЩ заявиха, че Китай не може да бъде безпристрастен посредник във войната и отхвърлиха предложението на Китай за дипломатическо решение на конфликта.

Снимка: БГНЕС