Камала Харис: В Гана съм, за да насърчавам икономическия растеж

Вторият по големина производител на какао в света си осигури споразумение на ниво персонал с Международния валутен фонд

26.03.2023 | 21:19 Редактор: Михаела Димитрова
Камала Харис: В Гана съм, за да насърчавам икономическия растеж

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис заяви пред ганайците при пристигането си в столицата Акра, че програмата ѝ е да насърчава икономическия растеж и продоволствената сигурност в Африка, предаде за БТА Ганайската новинарска агенция.

"По време на това пътуване възнамерявам да свърша работа, която е насочена към увеличаване на инвестициите тук, на континента, и към улесняване на икономическия растеж и възможностите, по-специално в областта на икономическото овластяване на жените и момичетата, овластяването на младежкото предприемачество, цифровото приобщаване и да подкрепя работата, която трябва да се свърши за повишаване на продоволствената сигурност", заяви Харис в кратка реч след пристигането си на международното летище "Котока".

При пристигането си вицепрезидентката беше посрещната от ганайския си колега д-р Махамуду Бавумия под звуците на традиционни барабани и танци, придружени от радостни възгласи на ученици.

Посещението ѝ в Гана, първото в западноафриканската страна, откакто е вицепрезидент, се случва в момент, когато Гана е изправена пред икономическа криза.

Вторият по големина производител на какао в света си осигури споразумение на ниво персонал с Международния валутен фонд за разширен кредитен механизъм в размер на 3 млрд. долара, за да подкрепи икономическото възстановяване на страната и да я постави на пътя на устойчив растеж.
Харис заяви, че САЩ разглеждат посещението в Гана, Танзания и Замбия като още едно доказателство за дългогодишните и трайни важни отношения и приятелство между тях и Африка.

Снимка: БГНЕС