Още една държава призна Тайван за част от Китай - ето коя

Тайван вече има пълни официални дипломатически отношения само с 13 държави

26.03.2023 | 20:09 Редактор: Михаела Димитрова
Още една държава призна Тайван за част от Китай - ето коя

Тайван и Хондурас ще прекратят дипломатическите си отношения, тъй като централноамериканската страна заяви, че вече признава острова за част от Китай.

Министерството на външните работи на Хондурас съобщи, че прекъсва отношенията си с Тайван, според публикация в Twitter. Министерството на външните работи на Тайван ще проведе брифинг, на който ще обяви подобен ход, съобщи Централната информационна агенция на острова.

Този ход означава, че Тайван вече има пълни официални дипломатически отношения само с 13 държави, предимно от Карибския басейн. Това намалява броя на приятелите, които могат да повдигат въпроси за самоуправляващия се остров на международни форуми като ООН, където той няма място.

Това се случва и преди посещението на тайванския президент Цай Инг-уен в съюзниците Гватемала и Белиз на път за САЩ тази седмица. Цай използва почти седемте години на поста си, за да получи подкрепа от държавите, които са готови да се противопоставят на Китай, който обеща да постави острова под свой контрол.

Повече по темата прочетете в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay