Блинкен поздрави Гърция: САЩ гледат на страната като на съюзник в НАТО

"Решени сме да подкрепяме гръцкия народ", изтъкна държавният секретар

26.03.2023 | 12:44 Редактор: Вяра Димова
Блинкен поздрави Гърция: САЩ гледат на страната като на съюзник в НАТО

От името на правителството и народа на Съединените американски щати поздравявам народа на Гърция и гърците по света, които празнуват 202-ата годишнина от основаването на Гръцката република. Това се казва в официално изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по повод Деня на независимостта на Гърция.

"Като се замислям за изминалата година, с гордост мога да кажа, че партньорството между Съединените щати и Гърция и връзките между нашите народи никога не са били по-силни. Съединените щати гледат на Гърция като на незаменим партньор и съюзник в НАТО във време на несравними глобални предизвикателства", каза той.

По думите му "от източния фланг на Европа до Източното Средиземноморие, Западните Балкани и отвъд тях, Гърция служи като принципен поддръжник на мира и просперитета".

Той отбеляза "уникалната роля" на Гърция като "родина на демокрацията", предаде БГНЕС.

"Докато гледаме към поредната година на предизвикателства и възможности, съм обнадежден, че партньорството ни остава стабилно. Ние ще преодолеем предизвикателствата заедно. Американският народ е твърдо решен да подкрепя Гърция и гръцкия народ. Очаквам с нетърпение начините, по които ще задълбочим нашето партньорство и приятелство, и пожелавам на гръцкия народ година на мир, просперитет и добро здраве", завърши изявлението си Антъни Блинкен.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Джо
преди 1 година
Усеща се вече лекият полъх .. на промяна Сигнализирай за неуместен коментар