Борба за оцеляване: Украински предприятия заработиха отново

"Без да имаме нищо, започнахме производство в Лвов", каза директорът на една от фабриките

25.03.2023 | 20:22 Редактор: Вяра Димова
Борба за оцеляване: Украински предприятия заработиха отново

След навлизането на Русия в Украйна много украински предприятия се оказаха под руска окупация. И съвсем не всички са успели да евакуират дори и част от оборудването си. Много стоки изчезнаха от рафтовете на магазините, включително например познатите на украинците макаронени изделия, доматено пюре, сосове и кетчуп под марката "Чумак" - предприятието от град Каховка в Херсонска област, чието производство бе прекъснато веднага след окупацията на града на 24 февруари 2022 година.

Заводът не пострада от бойните действия, но компанията не успя да евакуира нито оборудването, нито служителите, казва пред DW генералният директор Андрей Левчук. За да не останат хората без поддръжка, компанията продължава да им плаща заплати.

В момента заводът "Чумак" се разграбва. "Оттам постоянно излизат пълни камиони. Но не знаем какво е откраднато, тъй като наши работници там няма. Ще оценяваме щетите след деокупацията на Каховка", споделя Левчук.

Въпреки загубата на цялото производство "Чумак" успява да върне продуктите си в магазините на базата на т.нар. аутсорсинг - договаря се за сътрудничество с 12 компании, на чиито площадки стоките могат да се произвеждат по утвърдените рецепти и технологии. Осем от фирмите, с които се работи съвместно, са украински, но има и партньори в Турция, Италия и Виетнам.

Днес в "Чумак" работят 110 души, при положение, че преди началото на войната служителите са били 1200. До момента е възстановена около една трета от производството, възстановява се и износът - към САЩ, балтийските страни, Африка. До края на годината "Чумак" планира да достигне оборота си от 2021-а година.

Фабриката за чорапи в окупирания град Рубежное, в Луганска област, тръгва по друг път. Тя съществува от над 25 години и произвежда чорапи и чорапогащници за много украински марки. Преди войната в нея са работили 162 души, имало 98 предачни и около 40 шевни машини.

Както казва търговската директорка на фабриката Олга Ушакова, сега съдбата на оборудването е неизвестна, тъй  като връзка с Рубежное няма. "Вторият етаж е бил разрушен изцяло, след като е бил уцелен от снаряд, но дори високотехнологичното оборудване да не е откраднато, то едва ли се е запазило през зимата в неотопляваните помещения", посочва още Ушакова.

И от тази фабрика не е могло да бъде евакуирано нищо, затова се налага производството да започне практически от нулата. Помогнали са фирмите поръчители, както и градският съвет в Лвов, който съдейства за намирането на помещение под аренда. Освен тях - Американската агенция за международно развитие, която платила едногодишната аренда; Международната организация по миграцията, предоставила средства за покупката на шивашко оборудване; Датският съвет за бежанците, който отпуснал грант за покупката на офис техника.

"Така, без да имаме нищо, започнахме производство в Лвов", казва Ушакова. Компанията довела част от служителите си със семействата им от Рубежное, а лвовската администрация помогнала да бъдат настанени в общежитие.

Снимка: БГНЕС