Русия обвини Азербайджан в нарушаване на договореното прекратяване на огъня

Подразделение на въоръжените сили е пресякло линията на съприкосновение в района на Шуша на споразумението от 2020 г.

25.03.2023 | 19:53 Редактор: Вяра Димова
Русия обвини Азербайджан в нарушаване на договореното прекратяване на огъня

Русия обвини Азербайджан, че е нарушил договореното с посредничеството на Москва прекратяване на огъня, което сложи край на войната с Армения през 2020 г., предаде АФП.

"На 25 март... подразделение на въоръжените сили на Азербайджан пресече линията на съприкосновение в района на Шуша, в нарушение" на споразумението от 9 ноември 2020 г., се казва в изявление на руското министерство на отбраната. В него се посочва, че руските миротворци "предприемат мерки, насочени към предотвратяване на ескалация... и взаимни провокации".

По-рано азербайджанското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над някои помощни пътища в своя сепаратистки регион Нагорни Карабах, в който преобладава арменското население и за който води две войни с Армения.

Министерството заяви, че "необходимите мерки за контрол са били приложени от частите на азербайджанската армия, за да се предотврати използването на черните пътища северно от Лачин" за доставки на оръжие от Армения.

Единственият път, който свързва Карабах с Армения - Лачинският коридор - от месеци е под азербайджанска блокада, което според Ереван е довело до хуманитарна криза в анклава, предаде БГНЕС.

От време на време по армено-азербайджанската граница и в Карабах избухват престрелки, откакто с посредничеството на Русия през есента на 2020 г. беше прекратено шестседмичното примирие.

Миналата седмица арменският министър-председател Никол Пашинян предупреди за "много висок риск от ескалация" в Карабах.

Армения също така обвини руските мироопазващи сили, че не успяват да защитят етническите арменци, живеещи в размирния регион. Когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Карабах се отцепват от Азербайджан. 

Снимка: БГНЕС