Под блокада: Не пускат задържаните български моряци в Румъния, признали, че ловували акули

Собственикът Красимир Петров разказа, че проблемът идва от ловенето на акулата

25.03.2023 | 13:37 Редактор: Михаела Димитрова

В пристанище Констанца остават задържаните три български риболовни кораба, заради нерегламентиран улов на акули. По случая тече разследване.

Красимир Петров е собственик на два от задържаните кораби. В момента се намира на пристанището в Констанца. Пред екипа ни признава, че са ловували акули. "Проблемът идва заради акулата, не заради калкана. Калканът е позволен да се ловува до 15 октомври. Не знам какво следва, ще научим сигурно следобед. Нямаме обвинение, нямаме нищо", коментира собственикът.

Корабите и общо 10 моряци от екипажите им остават на пристанището в Констанца. Те са в добро състояние, имат вода и храна, но нямат право да напускат плавателните съдове.

"И тази сутрин ние бяхме в контакт с капитаните на трите плавателни съда, те потвърдиха, че отношението към тях е добро, те самите се чувстват добре, но си вървят съответните разпити, следствия. Изпратихме спешна нота до Министерството на външните работи в Румъния с искане за информация, имаме устна комуникация непрекъснато. Срещаме разбиране към нашите искания за информация и добро отношение към нашите граждани", каза посланикът на България в Румъния - Радко Влайков. 

Има информация, че задържаните плавателни съдове са от Бургас, Варна и Каварна. "Рибарите, които извършват стопански риболов, са длъжни да знаят забраните, които действат в други страни и къде и кога, какво могат да ловят. Българският консул в Констанца се е свързал с тях. Българските власти са оказали съдействие на нашите риболовци и ако има нужда от наша страна ще окажем съдействие както на румънските власти, така и на нашите риболовци, които в момента са там", увери Ваня Стаматова от ИАРА. 

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заявиха още, че очакват компетентните органи да установяват има ли извършено нарушение.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Румъния вече не е като България. Имат действащи закони. Сигнализирай за неуместен коментар