ИДИЛ атакува събирачите на трюфели в Сирия, уби по жесток начин най-малко 15 души

Един килограм струва от 5 до 25 долара

24.03.2023 | 17:29 Редактор: Искра Ангелова
ИДИЛ атакува събирачите на трюфели в Сирия, уби по жесток начин най-малко 15 души

Най-малко 15 души, сред които 7 цивилни, бяха убити, а най-малко 40 - отвлечени, при атака на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Централна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

По данни на неправителствената мониторингова организация повече от 150 човека, предимно цивилни, са били убити от февруари, докато са събирали пясъчни трюфели, изкупувани на високи цени, при нападения на ИД или при експлозии на мини.

"Бойци на ИД са прерязали гърлата на най-малко 15 души - 7 цивилни и 8 въоръжени мъже, лоялни на режима в Дамаск - докато последните са брали трюфели" в пустинята на централната сирийска провинция Хама, посочи центърът, който има широка мрежа от източници в Сирия. Той добави, че 40 човека са били отвлечени.

Сирийските държавни медии засега не са съобщили за нападението.

ИД, която през 2014 г. превзе големи територии в Сирия, беше победена в тази страна през март 2019 г. от международната антиджихадистка коалиция, водена от САЩ и кюрдски милиции. Тази година обаче броят на смъртоносните атаки, извършени от групировката в този район, се увеличи, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Тъй като страната преживява икономически колапс, предизвикан от войната, започнала през 2011 г., хората в отдалечени селски райони берат трюфели, за да преживяват.

Един килограм трюфели, които обикновено се берат от февруари до април, струват от 5 до 25 долара, в зависимост от размера и качеството.

Конфликтът в Сирия, предизвикан от потушаването на продемократичните протести, причини смъртта на половин милион души, разсели милиони хора и разпокъса страната, посочва АФП.

Снимка: БГНЕС