Китай поиска подкрепа от Европа за възобновяване на мира между Русия и Украйна

"Краят на войната трябва да бъде стратегически консенсус между Китай и Европа", подчерта Ван И

24.03.2023 | 13:10 Редактор: Михаела Димитрова
Китай поиска подкрепа от Европа за възобновяване на мира между Русия и Украйна

Китай призова европейските страни "да изиграят роля" за провеждането на мирни преговори между Русия и Украйна. Пекин иска Европа да подкрепи неговия мирен план. Това заяви ръководителят на комисията по външните работи на Китай Ван И, цитиран от Bloomberg.

Първият дипломат на азиатския гигант е направил този призив в разговор с дипломатическия съветник на президента на Франция Еманюел Бон.

"Китай се надява, че Франция и други европейски страни също ще изиграят полагащата им се роля", заяви Ван И. "Прекратяването на огъня, краят на войната и възобновяването на мирните преговори "трябва да бъдат стратегически консенсус между Китай и Европа", подчерта дипломатът.

Отбелязва се, че обаждането на Ван И е дошло веднага след държавното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Русия, по време на което руският държавен глава Владимир Путин приветства предложенията на Китай, очертани в "мирния план“.

По-рано в САЩ предупредиха, че предложенията на Китай всъщност са насочени към замразяване на войната и това може да усложни преговорния процес и да даде на Руската федерация допълнително време за извършване на агресивните си действия на територията на Украйна, припомня "Фокус".

Белият дом също предупреди, че Китай не може да бъде безпристрастен посредник между Украйна и Русия. Защото Пекин все още не е осъдил руската инвазия и продължава да търгува с Москва.

Снимка: БГНЕС