Руски правозащитник: Садисти от ФСБ изтезават украински военнопленници

Над 40 000 души, излежаващи присъди в руски затвори, са изпратени от Путин да се бият срещу Украйна

23.03.2023 | 18:12 Редактор: Вяра Димова
Руски правозащитник: Садисти от ФСБ изтезават украински военнопленници

На руска територия действат повече от 10 военни концентрационни лагера, в които са задържани хиляди украинци. Това заяви руският правозащитник и основател на обществения проект "Гулагу.нет" Владимир Осечкин по време на изслушване в правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Париж.

"Разполагаме с доказателства, че садисти от Федералната служба за безопасност (ФСБ) и Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) се отнасят жестоко с украинските военнопленници  и ги подлагат на изтезания", заяви Осечкин.

По негова информация "над 40 000 души, излежаващи присъди в руски затвори, са изпратени от Путин да се бият срещу Украйна".

През октомври 2021 г. Владимир Осечкин, който е бил преследван от властите и поради това е избягал от Русия, обяви, че разполага с огромен видеоархив, съдържащ доказателства за изтезания и изнасилвания на затворници в руски затвори, и по-специално в Саратовската туберкулозна болница №1 на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Той е получил информацията през 2021 г. от бившия затворник Сергей Савельев, който също е бил принуден да избяга в чужбина.

Осечкин говори за съществуването на "конвейер на изтезанията" в системата за изпълнение на наказанията в Русия. Той твърди още, че ФСБ използва видеозаписи, документиращи изнасилвания и изтезания на затворници, за да ги изнудва и да изтръгва от тях показания със сила.

"Твърдя, че изтезанията в местата за лишаване от свобода в Русия са системни, те са таен начин на действие на ФСБ и ФСИН", казва правозащитникът, цитиран от DW.

Той смята, че "концепцията за ГУЛАГ" се прилага не само в руските затвори, но и "в полицията, армията, медицинските заведения, психиатричните болници и училищата".

Осечкин е предал на правната комисия на ПАСЕ твърд диск с около 115 000 файла, доказващи думите му. "Надявам се, че ще помогнете за разследването и за подвеждането под отговорност на високопоставени служители на ФСБ и ФСИН", заяви правозащитникът.

Снимка: Pixabay