Недоволството продължава: Французите блокираха училища, летища и гари

По улиците има купища чували с боклук, оставени до препълнени кофи

23.03.2023 | 16:51 Редактор: Искра Ангелова
Недоволството продължава: Французите блокираха училища, летища и гари

Франция е обхваната от поредна вълна на масови стачки, по-специално в секторите на транспорта и образованието, съобщават местните медии.

Противниците на пенсионната реформа организираха стачки на летищата в Париж, затруднявайки влизането в Терминал 1 на международното летище "Шарл де Гол", където са се образували дълги задръствания. Службата за гражданска авиация се опасява, че ситуацията ще се влоши и настоява за отмяна на 30% от полетите на столичното летище "Орли" в петък, 15% в събота и по 20% на летищата в Марсилия, Бордо и Лион.

Наблюдава се затруднено движение по повечето линии на парижкото метро. Засегнат е и трафикът на крайградските влакове.

В Лион протестиращи блокираха движението на влаковете. Те излязоха на релсите със знамена в ръце, а някои и със запалени факли, настоявайки за оставката на френския президент Еманюел Макрон. Много учители също се присъединиха към стачката. 140 начални училища бяха затворени в Париж, както и много средни учебни заведения. По данни на столичното кметство 56% от учители са се включили в протестните действия. Синдикатът на учителите съобщава за 70%.

Служители на редица училища в Руан, Марсилия, Тулуза и други градове на Франция също не дойдоха на работа.

В Париж продължава стачката на служители на фирмите за сметосъбиране. По улиците има купища чували с боклук, оставени до препълнени кофи. От Кметството на Париж поясниха пред телевизия BFM TV, че несъбраните отпадъци вече са 9,6 хиляди тона.

По данни на вестник Le Figaro редица магазини и ресторанти, разположени близо до Парижката опера, са решили да затворят по-рано от обикновено поради опасения от ескалация на протестите, пише "Фокус".

Освен това, в някои региони на Франция, включително в Ил дьо Франс и Нормандия, поради стачките има прекъсвания в работата на бензиностанциите.

Повече от 240 протеста са планирани за деня. Властите очакват до 800 000 души да се включат в тях.

Снимка: БГНЕС