ООН предупреди за някои от най-големите реки в света: Застрашени са от плитководие

"Спешно трябва да намалим емисиите", категорични са от организацията

23.03.2023 | 15:15 Редактор: Искра Ангелова
ООН предупреди за някои от най-големите реки в света: Застрашени са от плитководие

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че в резултат на топенето и отдръпването на ледниците в Хималаите, причинени от климатичните промени, големите реки в Южна Азия - Ганг, Инд и Брахмапутра, са застрашени от плитководие, съобщи ТАСС.

Предупреждението направи генералният секретар Антониу Гутериш, говорейки на конференция на ООН за водните ресурси.

"Тъй като ледниците и ледените покривки ще продължат да се отдръпват през следващите десетилетия, големите хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра ще усетят въздействието - потоците им ще намалеят", каза Гутериш, цитиран от сайта на ООН и БТА.

"Освен това, повишаването на морското равнище, съчетано с навлизането на солена вода, ще унищожи повечето от огромните им делти", добави генералният секретар на ООН.

Гутериш отбелязва, че ледниците са "водните кули на света" и представляват най-големият резервоар за прясна вода на планетата, който поддържа прехраната, здравето, икономиката и производството на енергия. "Близо два милиарда души или всеки четвърти човек на Земята живеят в райони, където ледниците и сезонното топене на снеговете им осигуряват вода", допълва генералният секретар на ООН.

"Спешно трябва да намалим емисиите, да засилим мерките за приспособяване и да осигурим климатична справедливост. Необходимо е развиващите се страни да разполагат с ресурси за адаптиране и повишаване на устойчивостта към климатичните бедствия", казва още Гутериш.

Снимка: БГНЕС