Столтенберг: Путин води война на изтощение, хвърля войници за минимални постижения

"Путин не планира мир, той планира да продължи войната", смята генералният секретар на НАТО

22.03.2023 | 22:28 Редактор: Петя Кръстева
Столтенберг: Путин води война на изтощение, хвърля войници за минимални постижения

В интервю за британския вестник The Guardian генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Западът трябва да се подготви за дългосрочно оказване на помощ за Украйна, тъй като Русия иска да ескалира войната.

По думите му държавният глава на Руската федерация Владимир Путин води война на изтощение и е готов да продължи да хвърля "хиляди и хиляди войници в името на минимални постижения".

"Путин не планира мир, той планира да продължи войната", подчерта Столтенберг. Той отбеляза, че Русия засилва военното промишлено производство и "се обръща към авторитарни режими като Иран, Северна Корея и други, за да се опита да получи повече оръжия". 

"Нуждата ще продължи, защото това е война на изтощение. Става дума за индустриалния капацитет за поддържане на помощта", поясни генералният секретар на Алианса, пише "Фокус"

Норвежецът уточни, че такава необходимост от промишлен капацитет е възникнала, тъй като сегашното ниво на потребление на боеприпаси е по-високо от нивото на тяхното производство. 

Генералният секретар на НАТО не изключи предоставянето на изтребители F-16 на Украйна, въпреки че страната вече е снабдена с достатъчно военно оборудване за изтласкване на руснаците.

"Трябва да продължим да обръщаме внимание на необходимостта от разширяване на възможностите", добави той.

Снимка: БГНЕС